Οι μαθητές θα καταφέρουν να αντιληφθούν την αρχαία κληρονομιά και τέχνη μέσα από μια νέα βιωματική και εκπαιδευτική εμπειρία, αυτή της αφής. Μέσω του 3D printing, αυτού του τεχνολογικού πλεονεκτήματος, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να αναπαράγουν οι ίδιοι αρχαία κεραμική και μικροτεχνία, η οποία έως τώρα, περιοριζόταν στις προθήκες των μουσείων για λόγους ασφαλείας. Επομένως, ο στόχος είναι να συνδεθούν οι κάτοικοι της πόλης (παιδιά, ενήλικες, Α.μ.Ε.Α.) με την ιστορία της πόλης τους.
Το όραμα αυτού του προγάμματος συνίσταται στην αλλαγή των πολιτισμικών δυναμικών, βήμα προς βήμα, με τέτοιο τρόπο ώστε ο πολιτισμός όταν συνδυαστεί με τις νέες τεχνολογίες (3D Printing) μπορεί να γίνει:
Παιχνίδι και εκπαιδευτικό εργαλείο
Κοινωνικό εργαλείο
Εργαλείο fundraising (ερανικό εργαλείο)
Εργαλείο κοινωνικής και μουσειολογικής αλλαγής.
Το «Touch the Past» απευθύνεται στις ακόλουθες ομάδες με τους αντίστοιχους στόχους:
Εκπαιδευτικοί Φορείς
Ενσωμάτωση μιας διαδραστικής μεθόδου εκμάθησης μέσω 3D printing στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Α.μ.Ε.Α.
Ενσωμάτωση στην τέχνη/ Τέχνη κεραμικής ως ερανικό και επαγγελματικό εργαλείο
Πολίτες/Κοινωνία
Ενίσχυση κοινωνικοπολιτισμικής συνείδησης
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:
Μελέτη και τυπολογία της αρχαίας τοπικής μικροτεχνίας και κεραμικής
Εργαστήρια αγγειοπλαστικής με τυπωμένα τρισδιάστατα εκμαγεία (3D printed)
Έκθεση των παραχθέντων έργων τέχνης
Μέλη ομάδας
Τσαζή Γεωργία
Η Γεωργία Τσαζή είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διαχείριση Μνημείων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Ένα μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στο ENSA στη Μασσαλία (2011). Έργα της έχουν βραβευτεί διεθνώς με σημαντικότερα το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Σχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας για το έτος για Α.μ.Ε.Α. 2003, 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Σκίτσου και Γελοιογραφίας 2015, υπότροφος του START program από το Goethe Institut Θεσσαλονίκης, κ.ά. Εργάζεται στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας ενώ παράλληλα εκπονεί Διδακτορικό Δίπλωμα στη Διαχείριση Αρχαιοτήτων.
Τσαζή Ξανθή
Η Ξανθή Τσαζή σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με κέντρο ενδιαφέροντος την παιδαγωγική αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών και τη διαχείριση σχολικού περιβάλλοντος, ενώ κατέχει Πιστοποίηση Επάρκειας του συστήματος γραφής κι ανάγνωσης τυφλών Braille του Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.). Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και ζει στην Αθήνα.
Παπαδάκης Μανώλης
Ο Μανώλης Παπαδάκης είνα αρχαιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Διαχείριση Μνημείων» από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί για το ΥΠΠΟ σε ανασκαφές και εργασίες συντήρησης και ανάδειξης μνημείων και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη διαχείριση αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων και τη χρήση υπολογιστικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών (GIS, αρχαιολογικές διασκοπίσεις, 3D modeling, Βάσεις Δεδομένων) στην αρχαιολογική έρευνα και διαχείριση πολιτισμικών πόρων.
Κατερίνα Ζαφειράκη
Η Κατερίνα Ζαφειράκη είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .Ζει και εργάζεται στην Αθήνα συμμετέχοντας σε ποικίλες αρχιτεκτονικές μελέτες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, ασχολείται επιστημονικά με θέματα γύρω από την ιστορία της αρχιτεκτονικής, τα μνημεία και τη πολιτιστική κληρονομιά. Το 2013 συμμετείχε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θεματική ενότητα τη Βιομηχανική Αρχαιολογία ενώ έχει συμματεάσχει ω coordinator σε προγράμματα προώθησης πολιτισμού όπως η κατασκευή λιθόστρωτου Κοζάνης κά.
Μαρίνης Νίκος
O Νίκος Μαρίνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1986. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2006-20011) με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη .Επίσης στα πλαίσια των σπουδών του, παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και σκηνογραφίας. Η δουλεία του έχει εκτεθεί σε ομαδικές εκθέσεις και σε μια ατομική, στην Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί το «Καλλιτεχνικό εργαστήριο Λαμπρινός Μαρίνης» ως εκπαιδευτικός στα Εικαστικά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Λαμπρινός Νικόλαος
O Νικόλαος Λαμπρινός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985. Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Από το 2013 είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου και παραδίδει μαθήματα εικαστικών.Είναι κάτοχος πτυχίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2013), απόφοιτος του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής με διευθυντή τον κ.Τσακίρη. Είναι επίσης απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής,τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. (2007)